Friday, February 13, 2009

'fastaqim'

bismillahirrahmanirrahim...

di kala sibuk dengan final exam
(seme org doakan ye...thee~~~ jzkk)
sempat lagi nak mencorat-coret-catit (perkataan baru) di sini...

baru-baru ni melawat blog adik2 bumi waqafan
yang baru graduate spm 2008

teringat kenangan-kengangan masa berada kat situ kembali...
walau tak semua manis
sungguh, semuanya memberi makna...

di hujung blog adik tuh
tertulis sepotong ayat
yang hampir-hampir sahaja org lupe...
betool,
nyaris-nyaris orang lupe...
org pom tak tau kenapa (~~terok x3~~)

mungkin Allah nak ingatkan orang balik,
detikkan hati org nak lawat blog adik tuh,
walau mase tuh ngah nak exam biochem..
alhamdulillah...~~infiniti~~

"fastaqim kama umirt"

mse tuh (mse kat kisas)
'fastqim kama umirt' ad di mana2

pejabat
dewan
kantin
asrama
kelas
gimnasium

senang kata, di mana ad lambang kisas
di situ la ada
'fastaqim kama umirt'

dan tentunya di kad matrix

'fastaqim kama umirt'
org tanggung ke mana2 bersama org
dengan bangga mengelek
seolah-olah begitu yakin
"ini moto org
dan org akan menanggungnya
di mana2
sampai bila2"

hakikatnya...
tak smpai 2 tahun pun lagi
da nyaris2 lupe..

itu baru sepotong ayat
dan org tak tau
da banyak mana
org lupe
da banyak mana org tinggalkan (T.T)

kalu dulu tak penah terfikir mahupom memikirkan
tapi sekarang barulah nak pk (ayat belit skit)

'fastaqim kama umirt' tuh
sesuai sangat ditujukan tuk dak2 kisas..

hakikatnya
dari sekolah atau ceruk mana pom
kehendak datang dalam diri

istiqamah itu satu mujahadah...
'fastaqim kama umirt'
itu satu perintah..

ada beberapa golongan manusia hidup ini

yang RUGI
yang CELAKA
dan yang BERUNTUNG

yang tidak terkenal dunia tidak terkenal akhirat
yang terkenal dunia tidak terkenal akhirat
atau yang tidak terkenal dunia tapi terkenal akhirat
mahupun yang terkenal dunia terkenal akhirat

dan ad satu golongan yang Nabi saw bersabda
yang wujud akhir zaman nih
yang kewujudannya, yang islamnya,
'bagai BUIH di lautan'

lalu golongan manakah kita?

yang cintakan dunia dan takutkan mati itukah kita?

kita umat akhir zaman-hakikat
kita buih di lautan-??

muhasabah...
muhasabah...

sama2 insyaAllah

moga sentiasa atas jalanNYA
agar hidup dalam cintaNYA
mati dalam merinduiNYA

wallahua'lam

2 comments:

fieqa said...

salam saibah..
maat taufiq wannajah fil imtihan..

subhanaALlah..
nice post saibah..
mengingatkan diri orang juga..
yup2..
betul2..
mmg seswai sgt ditujukan kpd semua dak kisas,
xpon sesiapa saja,
khalifah di muka bumi Allah nie...
bila dah kat luar nie,
baru terasa cabaran kat dalam diri nie sangat kuat..
either nak beristiqamah n trus berjuang kerana Allah taala,
ataupun berpatah balik ataupun tidak bergerak langsung..

moga Allah kurniakan hidayah dan petunjukNya yang tidak kunjung malap..insyaAllah..
ye, org sokong.
kadangkala, Allah bagi kita hidayah tue dalam keadaan yang kita x prasan..
tapi setelah kita dapat hidayah tue, ia berbalik kat hati kita semula sama ada nak ambil hidayah tu ke x..
cam air hujan,
dia turun membasahi bumi,
tapi depends kat kita nak tadah ke x air hujan tu..
air hujan bila2 saja boleh turun, sama ada kita perasan ataupun x.
so, it same goes to hidayah dariNya..
akan turun bila2..cuma depends pada kita hendak mengambilnya atau tidak..
sesama la kita saling ingat peringat.
moge
nur hidayah dalam hati kita semua tidak kuncup malam, nauzubillah..
moge kita semua trus diberi kekuatan untuk terus berjuang dan juga terus diberi kekuatan untuk mengajak orang lain melakukan ketaatan dan kebaikan(huk2..menasihati diri sendiri..)..
insyaAllah.
doakan sama2 ye saibah..

lagi skali,
all the best in ur exam..
salam rindu dari malaysia..^^

kEyNAh said...

saling mengingatkan insyaallah..
manusia mudah lupa..
melayu mudah lupa...
kalau lupa kita ingatkan..