Friday, April 22, 2011

Takut Lipas?

bismillahirrahmanirrahim

Ya Allah, kurniakanlah kepada kami dua biji mata yang mudah mengalirkan airmata
agar dapat menyembuhkan hati dengan linangan airmatanya,
kerana takut kepadaMU.

amin ya Rab


TAKUT ialah sesuatu yang subjektif, macam cantik. Ada sesetengah perkara ditakuti oleh sebahagian pihak tetapi tidak oleh sebahagian yang lainnya. Bolah jadi juga perkara yang disukai sesetengah orang ditakuti sesetengah yang lain. Sebab mengapa takut juga boleh jadi bermacam-macam.

Contohnya lipas, ada yang takut lipas ada yang tak, mungkin ada juga yang suka. Ada yang takut sebab lipas kaki banyak, ada yang takut sebab lipas warna cokelat2 hitam, mungkin ad juga yang takut sebab lipas suka merayap. Mungkin ada yang tak takut.. cuma geli...

Tapi entry kali ini bukanlah berkisar mengenai lipas.

Sebaliknya mengenai takut kepada yang hak. Siapakah yang berhak mendapatkan rasa takut dari kita? sudah tentu bukan cik lipas..

habis tu kepada siapa? bila? dimana?

Allah s.w.t
pada setiap tarik dan hembus nafas, pada tiap nadi yang berdegup, setiap masa..
di mana-mana kerana DIA sentiasa bersama

kenapa?

Because we have all da reason there is to be afraid of HIM...Ketakutan kepada Allah bukanlah sesuatu yang mudah dicapai. Ia merupakan ciri hamba yang bertakwa, punca dan hasil kehebatan iman mereka. Susah tak bermaksud tak payah, payah.... tapi perlu. Perlu diusahakan, perlu dicapai, perlu dirasai, perlu dilazimi sebelum peluang itu tertutup, sebelum jasad hanya tinggal jasad tanpa nyawa.

Sahabat-sahabat, mari bertanya pada diri..
sudah berapa lama hidup tanpa rasa takut kepada Pencipta?
berapa lama lagi ingin hidup begitu?
masalahnya berapa lama lagi hayat hidup yang tinggal?

Jangan sampai mati sebelum sempat merasai sahabat-sahabat.. naya nanti..

Cuba untuk menjawab persoalan apa itu takut kepada Allah dengan cara yang mudah insyaAllah..

Pernah tengok hantu kak limah? takut tak?

tak....

owh, ok2.. tukar. Pernah tengok cerita hantu yang menakutkan? takut tak?

takut2

okeyh, tapi takut kepada Allah bukan macam tuh. Tutup mata, lari sembunyi2 pastu malam tak ley tido.

Takut ni pun ada jenis dia. Ada takut yang mendekatkan, ada yang menjauhkan. Rasa takut kepada Allah ini merupakan takut yang mampu untuk mendekatkan kita kepadaNYA dan DIA kepada kita.

Takut ini membuatkan kita
Patuh dan turut pada semua perintah Allah
Takut untuk tidak melaksanakannya, takut untuk meninggalkannya, takut untuk mengabaikannya, takut untuk meleweh-lewehkannya
Takut untuk melakukan laranganNYA
Takut pada marahNYA murkaNYA
Takut pada pengabaianNYA
dan tidak takut pada selainNYA.. apatah lagi pada yang cuba menyaingiNYA..

"Siapa yang takut kepada Allah nescaya semua orang takut kepadanya. Akan tetapi barangsiapa yang takut kepada selain Allah nescaya Allah menjadikannya takut kepada segala-galanya"
-al-Hadith-

Mengapa mesti takut?

As i have said before, we have all da reason there is to be afraid of Allah. To be listed insyaAllah there's few that i will.

bismillah

1st of all. Clearly because He's da one who created us and in dat way owns us. Kalau kepada ketua, boss atau tuan kita pun kita takut takkan kepada Allah tidak. Bukan setakat tuan, Tuhan kot. Apatah lagi kalau da kena warning. Mesti lagi hati-hati kan, makin taat makin patuh.

"Wahai sekalian jin dan manusia! Kalau kamu dapat menembus keluar dari kawasan-kawasan langit dan bumi (untuk melarikan diri dari kekuasaan dan balasan Kami), maka cubalah kamu menembus keluar. Kamu tidak akan menembus keluar melainkan dengan satu kekuasaan (dari Allah).

Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?.

Kamu (wahai golongan yang kufur ingkar dari kalangan jin dan manusia) akan ditimpakan dengan api yang menjulang-julang dan leburan tembaga cair (yang membakar); dengan yang demikian, kamu tidak akan dapat mempertahankan diri (dari azab seksa itu)"


[ar-Rahman; 33-35]The other reason i want to state is dat, ketakutan kepada Allah sangat mempengaruhi ibadah kita seterusnya amalan dan bekalan kita ke akhirat sana.

Dr. Ibrahim bin Muhammad al Buraikan, menyebutkan bahawa ibadah itu ditegakkan di atas tiga sendi, yaitu Cinta , Takut dan Pengharapan kepada Allah s.w.t

Maka pada ibadah itulah cinta
Pada ibadah itulah takut
Bersama ibadah itulah pengharapan

Dengan adanya sendi-sendi ini insyaAllah ibdah akan lebih khusyuk dan ikhlas semata-mata kerana Allah.

Bila hilang sendi atau sakit sendi mulalah akan sakit hati, hilang kekhusyukan dan keikhlasan. Mulalah ibadah berlubang dengan dunia, riak dan penuh keterpaksaan.

Indahnya andai mampu hidup merasai kemanisan iman dan ibadah kepadaNYA.yang baik jadikan teladan yang tidak maafkan.. sekadar berkongsi

Ya Allah

letakkanlah kecintaan ini hanya untukMU
ketakutan ini hanya kepadaMU
kehidupan ini hanya keranaMU
dan sempurnakanlah kehidupan akhiratku

janganlah kerana dosa dan khilafku
dilambatkan kemenangan islam itu

amin..

wallahua'lam

No comments: