Saturday, March 21, 2009

kisah cuti sem 1

bismillahirrahmanirrahim

abis exam terminology- 3.3
petang tuh jugak bermula perjalanan kami ~~ cairo-mansurah-port said-alexandria ~~

sampai di cairo lewat petang
menempat di ARMA, lepas check in tak buat pape
selain- sembang2 (mse tuh rse macam da lme tak sembang pnjang ngan seme2 sebb sebelum tuh marathon exam) dan rehat kumpul tenaga tuk aktiviti esok..

4.3
jam 8 pagi da siap sedia menunggu kedatangan tremco yang ditempah khas bersama mushrif
tremco lambat skit, pi makan nasi lemak kat kantin ARMA
komen nasi lemak- lagi best yang kitaorang masak sendiri...

destinasi pertama ialah masjid Sultan Hasan atau lebih dikenali dengan masjid 4 mazhab dan msjid Rifa'ie yang dikenali dengan masjid tiang tinggi dan putih sebab tiang2 masjid tu tingi2 dan putih2...(2 buah masjid nih sebelah menyebelah)

terpesona dengan kecantikan seni bina masjid
tak ltey menangkap gambar(gne hp je)
menyesal tak charge hp dulu malam tadinya- bateri tak de.. sob2

melawat beberapa buah makan ad ad kat situ
antaranya:
makan Sultan Ismail (anak Sultan Hasan)
makan sufi
makan king Farouq
makam Shah Iran

destinasi seterusnya- meneruskan perjalanan melawat beberapa buah makan lagi
antaranya-
makan Imam Syafi'e dan gurunya
makan Wali Shogir (wali kecil)
makam sayyidah nafisah
makam sayyidah sakinah
makam sayyidah zainab
dan beberapa buah makam lagi

habis melawat semua makam
pergi ke Panorama
bayar 20 egyptian pound
komen- tak berbaloi

semua da lapar, pergi makan kat restoran thailand kat hayyu sabi'

perjalanan diteruskan ke city star
shopping2...

abis shopping(tak shopping sgt pom, barang situ mahal2) pulang ke ARMA
da lupa da kul bpe exact tapi lam pukul 10 malam kowt
ltey2..

makan malam dan rehat tuk aktiviti esok

(gambar kecik, maaf- bole klik utk kasi nampak besar skit)


1.gambar masjid Sultan Hasan dan Masjid Rifa'ie yang sebelah menyebelah dan sebuah lagi masjid kat depan yang tak sempat dikenalpasti (ditangkap dari tangga Masjid Sultan Hasan)
2.dalam Masjid Sultan Hasan aka Masjid 4 mazhab, ruang tengah tempat pengajian 4 mazhab.
3.antara makam dalam Masjid Rifa'ie yang diziarah
4.tingkap cantik. dalam sebuah makam yang diziarah, org arab yang bawa tuh tbe2 tutup lampu dan suruh kami semua pandang atas.satu2 tempat yang cahaya masuk mse lampu ditutup... cantik sangat..
5.dalam masjid Rifa'ie- masjid tiang putih dan tinggi
6.dalam masjid Amru
7.kesan tapak kaki Rasulullah
8.tempat makam wali soghir dan tempat tinggal ibubapanya yang masih hidup
9.teater persembahan panorama
10.kawasan sekitar panorama


5.3
destinasi pertama ialah kubu Salehuddin al-Ayyubi
luas sangat
tak larat kowt nak cover semua
pergi muzium
pergi bekas rumah penjara
pergi masjid Ali Pasha
dan jalan2 sekitar kubu
ramai sangat orang... seryesly, ramai sangat...

destinasi seterusnya ialah Muzium Mesir
antara ap yang ad
barang2 peniggalan firaun termasuk kerusi, katil, barang perhiasan, keranda
mumia
patung2 firaun

kemudian makan di Restoran Melayu di hayyu sabi'
komen- sedap

desrinasi seterusnya
hussin dan attaba
shoppin2 barang nak bawa blik mesia (agak awal, tapi takut lepas nih da tak sempat)
gado2 skit ngan pak cik arab yang membuatkan kami rse tertipu..

ltey2.. malam nih smpai ARMA dalam pukul 11 malam kowt
pak cik kantin ARMA da marah2 pasal makan malam yang kitaorg tempah
sori2..



1.gambar tiket masuk Qal'ah aka kubu
2.dinding kubu-muzium
3.pemandangan cairo dari kubu... jerebu or what??
4.dalam masjid Ali Pasha.. cantik sangat, seryesly, cantik sangat...
5.luar masjid Ali Pasha
6.patung Salehuddin al-Ayyubi
7.muzium-patung Firaun dan bini
8.ruang tengah masjid al-Azhar diwaktu senja

6.3
destinasi pertama- asfur, tempat kristal..
bersilau mata first masuk
cantik sangat kristal2 kat situ, harga pom cantik
beli yang mana2 mampu tuk bawa balik mesia

kemudian ke piramid
kne serang ribut pasir...sakit...
naik unta...gayat....best...
tengok patung singa berkepala manusia
beli ais krim-panas...

desntinasi berikut
bandar rehab (kalau kat malaysia, bandar rehab ala2 bandar putrajaya kowt)
tempat orang mesir yang kaya2.. rse macam balik mesia jap
mula2 jaga kat situ tak ksi kitaorg masuk
kitaorg bagi alsan nak cari tempat makan
pastu jaga tuh kte tempat makan kat cni mahal2 kne ad duit banyak baru bole masuk
last2 dapat gak masuk
makan mukmin je pon...

da malam
malam terkahir jalan2 kat cairo, kitaorg tempah satu bot tuk bawa kitaorg pusing2 sg nil..
lawa
sepanjang perjalanan kitaorang-
menikmati keindahan
tangkap2 gambar
main balas2 pantun antara 2 kumpulan, hakim; mushrif kitaorg
main pisang goreng
main... tak tau nme permainan ap, tapi kne buat isyarat tangan french fries,burger,piza dll
smpai abis 1 jam

pulang ke ARMA
sedikit ltey.. dan sdey.. esok da nak ke mansurah
paking barang.. rehat...



1.patung singa berkepala manusia
2.nek unta..best...tapi busuk...
3.piramid dari kejauhan
4.asfur
5.sori, kualiti gambar tak lawa.. gambar mse nek bot di sg nil


7.3
bertolak ke mansurah
kejar train
rse macam serik nak nek train
~~pengalaman,kenangan~~

8.3
ke port said-shoppin
makan malam di restoran nusantara

9.3
ke sikah-shoppin lagi
pulang ke iskandarian

felt sooo good to be home (^^,)





1.ramsis... stesen train di mana kejar mengejar train berlaku
2.sikah
3.port said
4.celah2 bangunan di mansurah
5.port said


moga sepanjang perjalanan ini banyak pengalaman dan pengajaran yang dapat kami kutip
moga perjalanan ini merapatkan lagi ukhwah kami
semoga ianya tak sia2 dan diterima sebagai ibadah

~~fasiiru fil ard fanzuru~~

sekadar berkongsi kisah

wallahua'lam

5 comments:

Anonymous said...

hahah..
korg keja tren,
ktowunk tren da jln dlu..
huhu...

watever it is..
alex d bez r..
pasni tour alex lak!
(alex pown xabeh jln agy,da sebok g cairo n mansoura)

kEyNAh said...

huhuu..
rajinnya sebah..
mintak nak link ek..
kite pemalas..

ummi said...

bestnyerrrrrrrr...nak ikut jugakkkk

Nusaibah said...

to mai:
ayoh, pas nih mai blanja org round2 alex lak nak?
(^^,)hehe

to kinah:
bole2
bayaran akan dituntut kemudian
xp

to ummi:
datang la lagi
lame2 skit ngan org
bole nanti org bawak round satu alex nih.. (^,~)

Nusaibah said...

to mai:
ayoh, pas nih mai blanja org round2 alex lak nak?
(^^,)hehe

to kinah:
bole2
bayaran akan dituntut kemudian
xp

to ummi:
datang la lagi
lame2 skit ngan org
bole nanti org bawak round satu alex nih.. (^,~)